Recept

Gratinerad fläskfilé paprika & chili



Du behöver:

  • 500-600 g fläskfile
  • 400 g broccoli (fryst eller färsk)
  • ½ röd paprika
  • rostad lök
  • salt
  • grovmalen svartpeppar

Sås:

  • 12 champinjoner
  • 70 g soltorkade tomater
  • ½ dl gräslök, hackad
  • 2 dl paprika & chili crème fraiche
  • 2 msk margarin
  • ½ dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk kalvfond
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Lägg de torkade tomaterna i ljummet vatten om du inte har soltorkade tomater i olja.

Tina broccolin. Skär den i mindre bitar och lägg de flesta i en ugnsäker form, spara några till garnering.

Skär filén i skivor. Stek den, salta och peppra. Lägg dem över broccolin.

Skiva champinjonerna och fräs dem. Hacka tomaterna.

Smält margarinet till såsen, rör i mjölet, späd med mjölken. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt champinjoner, hackade tomater, gräslök, crème fraiche, kalvfond, salt och peppar. Rör om och låt puttra några minuter.

Skär paprikan i långa strimlor.

Häll såsen över filén. Garnera med paprikastrimlor och små broccolibuketter.

Gratinera i 225 grader mitt i ugnen i ca 20 minuter tills det fått fin färg.

Strö över rostad lök.

Servera med klyftpotatis eller pommes frites

 

Lasagne



Du behöver:  

  • 9 lasagneplattor (3 per lager)

Köttfärssås:

  • 1-2 gula lökar
  • 1 msk smör eller olja
  • 400 g köttfärs
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 grönsaks- eller köttbuljongtärning
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk chilipulver

Ostsås:

  • 4 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 2 dl (ca 70g) riven ost
  • salt

Garnering:

  • 1 dl (ca 30 g) riven ost

Gör så här:

Köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Fräs lök och köttfärs. Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så rekommenderas några varv på kryddkvarnen chili explosion eller chilipulver.

Ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt. Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt koka ca 3 minuter och tillsätt sedan den rivna osten och smaka av med salt. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.

När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form som har ett sådant mått så att lasagneplattorna passar. OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.

Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna. Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen. Lägg på de sista tre plattorna. Häll på resten av ostsåsen och strö över riven ost.

Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.

SMAKLIG MÅLTID! Glöm inte att kommentera så jag vet hur det blev eller om ni har synpunkter eller la till nåt i receptet. Har även fler recept på min gamla blogg www.helenaeld.blogg.se

 

 


 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

När det står en liten röd stjärna (*) vid ett fält betyder det att det fältet måste fyllas i för att kommentaren ska kunna visas :)<3

* Ditt namn:
Kom ihåg uppgifterna?

Din E-mail: (Visas bara för mig)

Länk till din hemsida/blogg (valfritt):

* Här kan du kommentera tills du sprängs:

  • Till bloggens startsida
  • RSS 2.0
    BLOGGDESIGNEN GJORD AV: Angiie Dahlö